Auto te water

Jaarlijks raken er helaas circa 750 voertuigen te water. Vooral in de wintermaanden raken er veel auto’s te water.

Weet jij wat je moet doen als je met de auto in het water terecht komt?

Helaas denken nog steeds veel automobilisten dat, wanneer hun auto te water raakt, ze eerst moeten wachten tot de auto geheel onder water is, voordat ze deze moeten verlaten. Als reddingsbrigade leren we iedereen ‘Auto te water? Meteen eruit door de ruit!

Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

1. Verlichting aan

Als je te water raakt zet je direct de autolampen aan, mochten die nog uitstaan. Zo ben je goed zichtbaar voor omstanders en hulpdiensten. Doe ook de binnenverlichting aan, zodat je je goed kunt oriënteren. Zet de motor van je auto niet uit en laat de sleutels in het contact. Je hoeft niet bang te zijn voor kortsluiting.

2. Gordel losmaken

Maak meteen je gordel los. Lukt dit niet, pak dan de noodhamer waar een mesje op zit om de gordel mee los te snijden. Help daarna de overige passagiers om hun gordels los te maken en bevrijd je kinderen uit de autostoeltjes. Een auto blijft meestal nog een paar minuten drijven, dus hier heb je tijd voor. Handel wél snel, want daarna moet je de ramen openen.

3. Raam openen

Probeer het zijraam te openen met de elektrische handbediening of de hand. Lukt dit niet, sla het raam dan in met de noodhamer.

Let op: je moet echt flink hard slaan om de ruit kapot te krijgen. Doe dit bij voorkeur in de hoeken van het raam, zodat je minder last hebt van scherpe randen.

4. Wegwezen

Uit die auto. Als het is gelukt om het raam te openen, zorg je ervoor dat alle medepassagiers ook klaar zijn om uit de auto te klimmen. Breng altijd eerst je kinderen in veiligheid. Til ze uit de auto en zet ze op het dak als de auto nog niet is gezonken. Verlaat de auto met je hoofd eerst en het gezicht naar de auto/dak gericht.

Maak je hoorbaar (Doet je telefoon het nog? Bel 112!) en wacht op hulpdiensten.

Mensen kunnen vast komen te zitten doordat elektrische ramen en deuren niet meer functioneren. Zelfs automobilisten in het bezit van een veiligheidshamer kunnen in de problemen komen wanneer deze los in de auto ligt. De hamer kan dan bij het te water raken worden weggeslingerd en zoek raken. Zorg dus dat deze vast zit op een plek waar je er altijd bij kunt (ook als de auto op de kop ligt). Ook kun je in plaats van de lifehamer de ResQme sleutelhanger gebruiken; deze breekt veiligheidsglas en snijdt vastzittende gordels los.

Wij raden aan om meerdere ResQme sleutelhangers of lifehamers in de auto te hebben zodat alle inzittenden er snel uit kunnen.

Ook een reddingsklos is handig om in de buurt te hebben. Hiermee kun je andere personen redden zonder zelf het water in te moeten. En ga je schaatsen, neem er dan ook een mee, zo kun je altijd iemand helpen die door het ijs zakt.